Moet je met een hernia nog wel naar de fysiotherapeut?

U kent het wel, de bekende uitspraak waarop het gebeurde: “ik wilde iets oprapen van de grond en toen ‘schoot’ het ineens in mijn rug”.

De meeste therapeuten kijken hiernaar met een mechanische bril. “Het komt waarschijnlijk door overbelasting”, maar bestaat dat eigenlijk wel zoiets als overbelasting? Of zouden we beter kunnen zeggen: de energieverdeling in uw lichaam is verstoord? Een andere bekende uitspraak als oorzaak is: “een verkeerde houding tijdens het bukken”. Of zit dat, net als veel andere inzichten, tussen onze oren?

Terug naar de hernia. Wat is een hernia eigenlijk?

Ik raad u aan om de blogs over het immuunsysteem en de oerdarm eerst tot u te nemen alvorens u verder gaat met lezen. Hiermee heeft u meer inzicht over het werkingsmechanisme hoe laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan in ons lichaam. Kort samengevat: onze slijmvliezen in onder andere de neus, mond, huid en darmen beschermen ons tegen indringers die ons lichaam ziek maken. Er zijn in het huidige geïndustrialiseerde leven veel oorzaken voor het verzwakken van deze slijmvliezen, zoals ‘slechte’ voeding, chronische stress, antibiotica en nog meer.

Bij een zwakke slijmvlies barrière is ons lichaam gevoeliger voor het toelaten van indringers, welke leiden tot laaggradige ontstekingen. Zou dit dat dan de oorzaak zijn voor een groot aantal van onze Westerse ziektebeelden? Puntje bij paaltje is een hernia zo’n laaggradige ontsteking. Het gaat in dit geval om twee indringers. Twee huid bacteriën die in grote getalen zijn gevonden in tussenwervelschijven die daar niet thuishoren: namelijk Staphylococcus epidermis en Propionibacterium acnes.

Eenmaal binnen verplaatsen deze bacteriën zich via onze bloedbaan. Als ze zijn aangekomen in de tussenwervelschijven voeden en vermenigvuldigen deze bacteriën zich met lichaamsstoffen. Dit heeft tot gevolg dat de tussenwervelschijf in de loop van de tijd verzwakt. Het laaggradige ontstekingsproces is onderhuids begonnen. Dan is het wachten op het moment dat hij, de tussenwervelschijf, eruit ‘schiet’.

 

Wat wordt er tot nu toe mee gedaan?

Momenteel wordt er tijdens de behandeling van een hernia veel aandacht geschonken aan het mechanische aspect. Hoe beweegt de ene wervel ten opzichte van de andere wervel? Hoe zijn de spieren ontwikkeld rondom de wervelkolom? Hoe beweegt deze persoon tijdens het bukken?

We zien dan misschien wel de belangrijkste component over het hoofd, namelijk het immuunsysteem. U heeft inmiddels gelezen in de andere blogs dat een geactiveerd immuunsysteem veel energie vergt wat ten koste gaat van andere lichamelijke systemen. Met name ons spierstelsel.

Zou het dan niet wijs zijn om bij een hernia eerst ons immuunsysteem te behandelen? Anders is het dweilen met de kraan open. We moeten eerst de kraan dicht draaien zodat ons lichaam in alle rust deze bacteriën kan opruimen. Doen we dit niet en behandelen we enkel met correcties, mobilisaties en/of spierversterkende oefeningen, dan is de kans groot dat bij de persoon in kwestie de hernia recidiveert op een onder- of bovenliggend niveau. Zelfs na een ingrijpende behandeling als een operatie bestaat de kans op een recidiverende hernia omdat de oorzaak niet aangepakt wordt.

Is dit meetbaar?

Naast de kwaliteit van de klinische diagnostiek van de behandelende therapeut kan men erachter komen of de slijmvliezen doorlaatbaar zijn middels een aanvullend bloedonderzoek. Een verhoogde aanwezigheid van het eiwit zonuline vertelt ons dat er verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand is. Daarnaast vertellen de CRP-waardes op dat moment wat over de ontstekingswaardes in het lichaam (laaggradige ontstekingen). Er wordt ook gekeken naar de witte bloedcellen, rode bloedcellen, lever- nier- en schildklierfunctie, cholesterol, glucose en de belangrijkste vitamines en mineralen. Er bestaat tevens de mogelijkheid om de kwaliteit van uw microbioom in kaart te brengen, middels een darm microbioom ontlasting test.

 

Hoe te behandelen?

Een biologisch slaapritme voor een goed herstel van uw lichaam tijdens de nacht. Voldoende lichamelijke beweging om alle denkbare en bekende redenen. Het is raadzaam om nuchter te gaan bewegen. Dit bevordert de aanmaak van Lactoferrine. Dit is een ijzer bindend eiwit dat voorkomt in moedermelk. Het helpt onder andere om de slijmvliezen te herstellen. Gezonde voeding om zo de juiste vezels en voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. In de behandeling wordt geadviseerd om zo min mogelijk voeding met anti-nutriënten te nuttigen. Deze anti-nutriënten zijn stoffen in bepaalde voeding die toxisch zijn voor het menselijk lichaam, ze maken onder andere de barrières kapot.  De timing van de maaltijden is overigens ook van belang. Het nemen van specifieke supplementen is in dit geval raadzaam om de slijmvliezen te herstellen en het menselijk microbioom te ondersteunen.

Bronvermelding:

Fasano A. All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases (2020)

Rajasekeran. Is infection the possible initiator of disc disease? An insight from proteomic analysis (2019)

Endocr Rev. 2015 Jun; 36(3): 289–304. Circadian Metabolism in the Light of Evolution Zachary Gerhart-Hines, Mitchell A. Lazar

Endocr Rev. 2016 Dec; 37(6): 584–608. Circadian Rhythm and Sleep Disruption: Causes, Metabolic Consequences, and Countermeasures, Gregory D. M. Potter, Debra J. Skene, Josephine Arendt et al.

2017 Oct 17;8(5). Impact of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome. Maier TV, Lucio M, Lee LH,