Onlangs in gesprek met Mark Hellenbrand van de keepersacademie kwam de vraag naar voren voor zijn keepers (de rest van het team mag gerust meelezen, want dit geldt voor iedereen): ‘hoe word ik de beste versie van mezelf?’

Keepers (het zijn net mensen) hebben een goede weerstand nodig, topconcentratie en enorme mentale kracht. De ene wedstrijd hebben ze vrijwel niets te doen en komt het aan op dat ene cruciale moment. De andere wedstrijd ligt hun doel 90 minuten lang onder vuur en komen ze armen en benen  te kort om de nul te houden.

Dit kan een enorme aanslag zijn op het lichaam. Deze prestaties komen dan ook niet uit de lucht vallen. Wat veel mensen niet zien is dat keepers een enorme hoeveelheid aan trainingsarbeid verrichten. Het is zelfs inspirerend om te zien hoe de jonge en ook oudere keepers van de keepersacademie week in en week uit zichzelf volledig geven om steeds meer te groeien, als keeper en als mens.

Een belangrijke basis om deze prestaties keer op keer te leveren is gezonde menseigen voeding. Welke voeding levert de meeste energie op voor mijn hersenen en mijn lichaam? Op welk tijdstip eet ik de juiste combinatie van voedingswaarden voor een optimale prestatie tijdens de wedstrijd? Dit geldt zeker ook voor het herstel na een wedstrijd. Eigenlijk voor alle dagen van de week, de rest van je leven. Dus niet alleen wàt je eet speelt een grote rol. Net zo belangrijk zijn het tijdstip en de frequentie, in samenhang met trainings- en rusttijden.

Het doel is een gezonde geest in een gezond lichaam. Naast intensieve trainingen en een gezond voedingspatroon is het verstandig om het lichaam goed te laten behandelen bij een geschikte therapeut. De aandacht zal uit gaan naar goed functionerende spieren en gewrichten voor een optimale bewegelijkheid. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat het zenuwstelsel en de hormonen optimaal functioneren voor de beste aansturing van het lichaam. Tot slot wordt ervoor gezorgd dat de stofwisseling en organen in balans zijn om het geheel van de juiste energie te voorzien. Dit gebeurt onder andere middels fysiotherapie, osteopathische technieken en de juiste voeding en leefstijl adviezen volgens de principes van kPNI.

Als deze lichaamssystemen in balans zijn schep je zelf de voorwaarden om de beste versie van jezelf worden. It’s up to you!