Een goede gezondheid begint in de darm

Heeft u volop energie gedurende de dag? Heeft u dagelijks een goede stoelgang? Heeft u direct energie na het eten? Slaapt u goed in en goed door? Bij deze: Gefeliciteerd!

Helaas is dit beeld niet bij iedereen vanzelfsprekend. Onderzoek laat zien dat een verstoorde darmflora is gelinkt aan verschillende mentale aandoeningen zoals depressie, vormen van autisme of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Onze darmflora bevat enkele honderden biljoenen cellen. Daarbij leven er geschat 10.000 verschillende soorten bacteriën in onze darm. Dit noemt men ons microbioom. Sommige van deze bacteriën houden ons gezond, zoals Lactobacillen en Bifidobacteriën. Anderen maken ons ziek als ze de kans krijgen, zoals Clostridium Difficile. Hoe kan het dat er tegenwoordig een disbalans is in onze darmflora?

Evolutie en hedendaagse leefstijl

De mens blijkt binnen zijn natuurlijke leefomgeving enigszins harmonieus te hebben samengeleefd met zijn bacteriën, schimmels en gisten. Als we terug gaan in de evolutie waren deze bacteriën er waarschijnlijk eerder dan wij Homo Sapiens. Wat hebben we elkaar eigenlijk te bieden? De mens is een stabiele, warme en relatief beschermde leefomgeving waarin bacteriën graag verblijven. Als tegenprestatie beschermen ze ons interne milieu en hebben ze in de loop van de evolutie taken van ons lichaam overgenomen. Dat levert natuurlijk ook gewoon een voordeel voor hen op: als wij lang in goede gezondheid leven, doen zij dat ook. We mogen dus van geluk spreken dat zij ons willen beschermen van binnen, in ruil voor een veilig thuis.

Echter in het moderne geïndustrialiseerde leven zijn er veel invloeden van buitenaf die deze innige samenwerking verstoren. Factoren zoals een keizersnede, geen of kortdurende borstvoeding, overdaad aan suikers of gebrek aan gefermenteerde vezels, antibiotica en/of stress spelen een rol bij deze verstoring.

Wat doet onze darmflora voor ons?

Onze ‘vriendelijke bacteriën’ helpen ons bij het afbreken van koolhydraten, suikers en vezels in onze voeding. Ze produceren tevens ontgiftende enzymen en beschermen ons tegen toxinen zoals kwik, pesticiden en vervuiling. Bovendien regelen ze de stoelgang en de darm aan- en ontspanning.
Ook wordt h
et steeds duidelijker dat ze essentieel zijn voor een goede functie van het immuunsysteem en dat ze een belangrijke invloed uitoefenen op onze hersenen via de darm-hersenverbinding.

Preventie&behandeling

Om een optimaal werkende darmflora te hebben zijn de volgende zaken van belang. Een biologisch slaapritme voor een goed herstel van uw lichaam tijdens de nacht, wetende onze darmen herstellen in de nacht. Het is raadzaam om nuchter te gaan bewegen, dit bevordert de aanmaak van Lactoferrine. Dit is een eiwit dat onder andere voorkomt in moedermelk. Het speelt een rol om onze eerste barrière: de slijmvliezen te herstellen. Op deze manier ondersteunt het ons immuunsysteem.
Gezonde voeding om zo de juiste vezels en voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. In sommige gevallen is het nemen van suppletie erg wenselijk om zo de balans weer te herstellen.

In de volgende blog ga ik dieper in op het werkingsmechanisme van onze geluk hormonen in relatie met onze darm-hersenverbinding.

Bronvermelding:

Dunn R., The Wild Life of Our Bodies, Harper Perennial (2011)

Brewster G., in Bugs, Bowels and Behavior, Skyhorse (2013)

Dominguez-Bello MG, De Jesus-Laboy KM, Shen N, Cox LM, Amir A, Gonzalez A, et al. Partial restoration of the microbiota of cesarean-born infants via vaginal microbial transfer. (2016)

Kuitunen M, Kukkonen K, Juntunen-Backman K, Korpela R, Poussa T, Tuure T, et al. Probiotics prevent IgE-associated allergy until age 5 years in cesarean-delivered children but not in the total cohort. The Journal of allergy and clinical immunology. 2009 Feb;123(2):335–41. http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2008.11.019

Endocr Rev. 2015 Jun; 36(3): 289–304. Circadian Metabolism in the Light of Evolution Zachary Gerhart-Hines, Mitchell A. Lazar

Endocr Rev. 2016 Dec; 37(6): 584–608. Circadian Rhythm and Sleep Disruption: Causes, Metabolic Consequences, and Countermeasures, Gregory D. M. Potter, Debra J. Skene, Josephine Arendt et al.

2017 Oct 17;8(5). Impact of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome. Maier TV, Lucio M, Lee LH,