Het bos is goed voor je immuunsysteem

Mensen genieten al eeuwen van bosomgevingen vanwege de rustige sfeer, het prachtige landschap, het milde klimaat, de aangename geuren en de frisse, schone lucht. 

‘Shinrin Yoku’

In Japan zijn sinds 2004 een reeks studies uitgevoerd die de effecten van ‘Forest Bathing’ op de menselijke gezondheid bestudeert. Dit behoort tot de categorieën alternatieve geneeskunde, milieu gerelateerde geneeskunde en preventieve geneeskunde.

Fytonciden

Fytonciden zijn oliën vrijgelaten uit bomen, vooral naaldbomen, het inademen ervan vermindert de productie van stresshormonen en heeft een positief effect op uw immuunsysteem. Fytonciden verschillen per boomsoort en hebben elk hun specifieke geur. Als u door het bos stapt, ademt u ook microben in die in de aarde zitten. Het gaat om de onschadelijke bacterie Myocbacteriumvaccae, die een helende werking heeft.  Elk tripje aan de natuur voorziet uw lichaam weer van de nodige ‘natural healers’.

Bosomgevingen hebben dus gunstige effecten op de menselijke gezondheid. De natural killer cellen (NK-cellen) in uw lichaam worden geactiveerd en stijgen in aantallen met behulp van het bos. Dit zijn cellen van het immuunsysteem die tumorcellen aanvallen en onschadelijk maken.
Een paar uurtjes tussen
de bomen verlaagd uw bloeddruk en uw hartslag. Er is ook aangetoond dat een bezoekje aan het bos zorgt voor een verlaging van uw stresshormonen adrenaline en cortisol.

‘Nature wants u back’

Tot slot heeft bewegen in de vrije natuur een gunstig effect op de hippocampus in uw brein. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij het geheugen en de ruimtelijke oriëntatie. Dit is als het ware uw interne navigatie systeem. Door te bewegen in de vrije ruimte traint u dit gebied. De hippocampus speelt ook een belangrijke rol bij de remming van een ander gebied in uw brein, namelijk de hypothalamus. De hypothalamus is onder andere verantwoordelijk voor de activatie van uw stress-as.

Kortom, door veel te bewegen in de natuur krijgt u een betere remming en controle over uw stress-as. U krijgt een verlaging van uw bloeddruk en uw hartslag. Daarnaast inhaleert u tijdens uw boswandeling de nodige oliën en ‘vriendelijke bacteriën’ die een gunstig effect hebben op uw immuunsysteem.

Bron: Qing Li. Effect of forest bathing trips on human immune function (2010)