Ik heb geprobeerd om de hoofdlijn van het boek van Joe Dispenza samen te vatten. Onbegonnen werk. Wellicht kan dit een voorzetje zijn om het hele boek te gaan lezen…

Als het placebo-effect een functie is van hoe een gedachte onze fysiologie kan veranderen dan moeten we misschien onze gedachten onderzoeken en de manier waarop deze inwerken op ons brein en ons lichaam.

We zijn gewoontedieren. We denken elke dag 60.000 tot 70.000 gedachten en 90% van die gedachten zijn precies dezelfde als die van de dag ervoor. We staan op aan dezelfde kant van het bed, doen elke dag dezelfde dingen in de badkamer, kammen ons haar op dezelfde manier, zitten in dezelfde stoel terwijl we hetzelfde ontbijt eten. We rijden dezelfde route naar dezelfde baan. Aan het eind van die werkdag haasten we ons weer naar huis om onze e-mail te bekijken, om ons vervolgens te haasten ons avondeten te verorberen om vervolgens ons favoriete tv-programma te kijken, om daarna op dezelfde tijd naar bed te gaan om het de volgende dag allemaal weer opnieuw te doen.

Als dit klinkt alsof hij (Joe Dispenza) zegt dat we een enorm deel van ons leven op de automatische piloot leiden, dan klopt dat precies. Het denken van dezelfde gedachten leidt ons tot het maken van dezelfde keuzen. Het maken van dezelfde keuzen leidt tot het vertonen van hetzelfde gedrag. Het vertonen van hetzelfde gedrag brengt ons tot het scheppen van dezelfde ervaringen. Het scheppen van dezelfde ervaringen leidt tot het produceren van dezelfde emoties. En diezelfde emoties sturen dan dezelfde gedachten aan.

Je creëert dezelfde hersenactiviteit, die dezelfde hersencircuits activeert en dezelfde hersenchemie reproduceert, die je lichaamschemie op dezelfde manier beïnvloedt. En diezelfde chemie stuurt dezelfde genen op dezelfde manier aan. En dezelfde genexpressie creëert dezelfde eiwitten, de bouwstenen van cellen, die het lichaam hetzelfde houden. Aangezien de expressie van eiwitten tevens de expressie van leven of gezondheid is, blijven je leven en gezondheid hetzelfde. Dus ook alles rond je persoonlijkheid blijft hetzelfde.

Als dit je persoonlijkheid is, dan creëert jouw persoonlijkheid jouw persoonlijke realiteit. En je persoonlijkheid is opgebouwd uit hoe je denkt, hoe je handelt, en hoe je je voelt.

Een snelle blik op hoe het brein werkt

 

Je brein, dat voor ten minste 75% uit water bestaat en de consistentie heeft van een zachtgekookt ei, bestaat uit ongeveer 100 miljard zenuwcellen: neuronen. Al deze neuronen zijn met elkaar verbonden. Zo heeft de neocortex bijvoorbeeld 10.000 tot 40.000 verbindingen per neuron.
Naarmate we nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen hebben in ons leven, maken onze neuronen nieuwe verbindingen. Naarmate het brein deze veranderingen ondergaat produceren onze gedachten een mengsel van verschillende chemische stoffen die neurotransmitters heten (serotonine en dopamine zijn wellicht bekende voorbeelden).
Wanneer we dezelfde gedachten blijven denken, blijft het neuron op dezelfde manier dezelfde neurotransmitters produceren waardoor dit signaal keer op keer versterkt wordt.
‘Nerve cells that fire together, wire together’ (zenuwcellen waartussen vonken overspringen, bundelen zich samen). Naarmate dit vaak genoeg op dezelfde manier gebeurt, reproduceer je dus hetzelfde denkniveau. Tegen de tijd dat je 35 bent heb je een patroon ontwikkeld dat je identiteit wordt genoemd.

Out of the box

 

Het vermogen van het brein om zich aan te passen en te veranderen wanneer we nieuwe informatie leren, ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het hebben van een ‘open mind’ betekent dat je je hersenen anders laat werken, je verandert letterlijk van gedachten. Nogmaals, wanneer we nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen hebben, veranderen we letterlijk onze hersenen. Jezelf bevrijden van ingesleten programmeringen vraagt aanzienlijke inspanning. Het vereist ook kennis, want wanneer je vitale informatie opdoet over jezelf of over je leven, creëer je een heel nieuw patroon over het driedimensionale borduurwerk van je eigen grijze materie.

Het moeilijkste deel van veranderen is om niet dezelfde keuzen te maken die we de dag ervoor hebben gemaakt. De reden waarom dit zo moeilijk is, is omdat vanaf het moment dat we niet meer dezelfde gedachten denken die tot dezelfde keuzen leiden – die ervoor zorgen dat we automatisch op onze gebruikelijke manier handelen zodat we dezelfde gebeurtenissen kunnen ervaren om dezelfde emoties van onze identiteit te herbevestigen – we ons meteen ongemakkelijk voelen.

Hoe ongemakkelijk dat in het begin ook moge zijn, dat is wel het moment dat we weten dat we de rivier van verandering zijn ingestapt. Je gaat van vertrouwd naar on-vertrouwd. Zodra we begrijpen dat het oversteken van de rivier van verandering en het voelen van ongemak, in feite de biologische, neurologische, chemische en zelfs genetische dood is van het oude zelf, dan hebben we macht over verandering en kunnen we ons vizier richten op de andere kant van de rivier.

 

Deze informatie is afkomstig uit het boek -You are the placebo- van Dr. Joe Dispenza. Een aanrader om te lezen.