Waarom ik niet iedereen zomaar adviseer om suppletie te nemen?

De essentie van enzymen

Een gezonde stofwisseling is essentieel voor het in stand houden van het leven. Wist je dat deze biochemische processen op celniveau voor bijna 95% plaatsvinden onder invloed van enzymen?

Een goede gezondheid wordt bereikt door het optimaal benutten van de juiste voedingsstoffen, de mogelijkheid van het lichaam om toxines en andere afvalstoffen af te voeren en tot slot de cel vernieuwing (celregeneratie). Dit proces is afhankelijk van een gezonde celstofwisseling die afhankelijk is van een optimaal enzymsysteem.

Wat zijn enzymen eigenlijk?

Enzymen zijn eiwitten die nodig zijn om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren in het lichaam en voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Zo worden koolhydraten afgebroken tot glucose (snelle energie), eiwitten tot aminozuren en vetten tot vetzuur en glycerol.

Er worden hoofdzakelijk 3 enzymgroepen onderscheiden: spijsverteringenzymen, enzymen in voeding en metabolische enzymen die in ons lichaam zelf worden aangemaakt. Juist de metabole enzymen spelen bij alle biochemische reacties een belangrijke rol, zoals bijv. de citroenzuurcyclus. Deze cyclus zorgt voor de aanmaak van energie (ATP) en zonder energie kan geen stofwisseling plaatsvinden. Er zijn echter factoren die een optimale enzymactiviteit verstoren.

Daarnaast zijn mineralen en spoorelementen als basis voor vele stofwisselingsprocessen ontzettend belangrijk. Wanneer de balans tussen deze elementen wordt verstoord, door bijvoorbeeld toxische zware metalen zoals lood, kwik en cadmium, kunnen veel hedendaagse klachten ontstaan. Willekeurige suppletie van mineralen en spoorelementen of niet gepaste inname van toxische zware metalen kan mogelijk de subtiele balans juist verder verstoren.

Het is daarom raadzaam om niet zomaar supplementen te nemen omdat het effect soms averechts kan werken. Laat u adviseren door iemand met kennis van zaken om de therapie op celniveau zo doelgericht mogelijk te maken.

Stapeling

Het zou immers zonde zijn als u kostbare suppletie slikt en de cellen nemen deze stoffen niet eens op. Dan worden het dure plasjes elke keer als u een bezoekje brengt aan het toilet. Bovendien bestaat de kans dat bepaalde vitamines of mineralen zich gaan stapelen als deze niet worden opgenomen in de cel. Zo kan een stapeling van vitamine C juist leiden tot darmklachten, ondanks dat deze vitamine een gunstig effect heeft op bepaalde immuuncellen.

Reiniging

Het lichaam moet alvorens eerst de kans krijgen om de cellen te reinigen voordat men nog meer stoffen in de cel wilt toevoegen. Er zijn verschillende methodes om celvernieuwing (celregeneratie) te bevorderen zoals intermittent fasting, nuchter bewegen, men kan ook bepaalde fytotherapieën icm specifieke spoorelementen inzetten voor een natuurlijke reiniging op celniveau.