Koudetherapie

‘The Iceman’ oftewel Wim Hof, wie kent hem niet? Deze man is in staat om zijn autonome zenuwstelsel te reguleren. Dit zenuwstelsel regelt lichamelijke processen die automatisch gebeuren, zonder erbij na te denken. Hiermee heeft hij een betere controle over de temperatuurregulatie van zijn lichaam, zijn hartslag, bloedcirculatie en ademhaling.
Om dit te bereiken zijn drie belangrijke elementen nodig: een juiste mindset, ademhalingsoefeningen en koude training.

Té comfortabele samenleving ten koste van het immuunsysteem

Heden ten dage is ons immuunsysteem over de gehele linie ietwat verzwakt. U zou kunnen zeggen door onze sedentaire/passieve leefstijl. We hebben het goed: voedsel in overvloed, we leven van verwarming naar verwarming en als het dan een keer winter wordt zijn we al snel verkouden en ziek, we zitten steeds vaker en bewegen dus steeds minder, ons brein is overprikkeld door de massa aan informatie via alle mogelijke kanalen enzovoorts.

Het immuunsysteem trainen

Om het immuunsysteem positief te beïnvloeden kun je gebruik maken van koude training. Dit is simpelweg je lichaam regelmatig blootstellen aan kou. Denk hierbij aan ijsbaden, zwemmen in natuurwater zoals de zee of een bergmeer of als je geen bergmeer om de hoek hebt liggen is een aantal keer per week koud douchen al voldoende. De extreme kou zorgt voor een enorme stressprikkel. De bekende ‘flight-or-fight’ reactie treedt op. Het liefst wil je zo snel mogelijk uit het water. Echter gebeurt er in je lichaam fysiologisch iets zeer wenselijks. Door de extreme kou sluit het lichaam de bloedstroom naar de minder vitale delen (tijdelijk) af. Daarentegen krijgen je hart, lever, longen en nieren nu juist meer doorbloeding. Dit is een enorme boost voor je immuunsysteem.

De belangrijkste fysiologische processen die gunstig zijn voor de gezondheid op een rijtje:

– Training van het cardiovasculaire systeem (bloedvatenstelsel) door het sluiten en openen van de bloedvaten.
– Activatie en aanmaak van bruin vet. De functie van bruin vet is het opwarmen van het lichaam door snelle verbranding.
– Aanmaak van witte bloedcellen en vermeerdering van ontstekingsremmende eiwitten.
– Vrijkomen van cortisol, adrenaline.
– Afvoer van afvalstoffen.
– Vrijkomen van hersenstoffen zoals melatonine, serotonine, DMT en endorfine en dopamine. Deze stoffen spelen onder andere een rol bij het slaap-waak ritme, stemming en pijnverwerking.

Mindset

Probeer jezelf over te geven aan de kou met behulp van de ademhalingsoefeningen. Door te vertrouwen in het beschermingsmechanisme van je eigen lichaam leer je beter om te gaan met stressvolle situaties. Handig dus voor in het dagelijks leven.

Geschikt voor iedereen! Voor mensen met bepaalde contra-indicaties zoals zwangerschap, hart- en vaatziekten en epilepsie is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen. Voor meer info over deze therapievorm: www.wimhofmethod.nl 


Bron: Annemarie Vermeulen, met dank aan Bart Eigenhuis gecertificeerd Wim Hof methode instructeur.1 Radboudumc. (2014, 6 mei). Oefeningen beïnvloeden het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem.